Szégyentabló

1956-os szégyentabló a levéltár padlásáról

Egy, az 1957-es vándorkiállításból származó szégyentáblát találtak a Nógrád Megyei Levéltár padlásán; az intézmény igazgatója szerint a megyében ez a megtorlás egyetlen tárgyi megjelenítése. A fényképeket szemtanúk segítségével próbálják azonosítani.

Tyekvicska Árpád elmondta: az 1956-os forradalom után egy évvel vándorkiállítás járta a megyét, valószínűleg „Az ellenforradalom rémtettei” címmel. A kiállítási anyagban több tabló is szerepelt, amelyeken a forradalomban részt vevő munkácstanács tagjai láthatók. Ennek egyetlen megmaradt darabja az eredetileg kilenc bekeretezett fényképet rögzítő tabló, amelyből csak hat maradt meg. Az igazgató szerint „valószínűleg az ismerősök elvitték az ismerősök fényképeit”. A Salgótarjánban működő megyei levéltár épületében korábban a megyei munkásmozgalmi múzeum volt, így kerülhetett sok évvel ezelőtta padlásra a vándorkiállítás anyaga, ahol az igazgató vastag porréteg alatt találta meg a tablót. A rossz állapotú fényképeket a közeljövőben restaurálják, az azonosításban 1956-os veteránok, valamint egykori szemtanúk segítségét kérik majd.

A szégyentáblát az igazgató fontos dokumentumnak nevezte, mert a megtorlásról csak iratok léteztek. Nógrád megyében ez az egyetlen tárgy, amely szemlélteti is az 50 évvel ezelőtt történteket. (Múlt-kor/MTI)