Miért nincs Nógrádban megyei honismereti kör?

Nógrádban - ki tudja, miért, az országban egyedüliként - máig nem mutatkozott igény arra, hogy az egész megyét átfogó, a kisebb mozgalmakat koordináló honismereti szervezet alakuljon. A Nagy Iván Történeti Kör és a Nógrád Megyei Levéltár most felvállalta, hogy megpróbálja egyengetni az efelé vezető utat.

Október utolsó szombat délutánjára Nagy Iván egykori lakhelyére, Horpácsra hívtuk össze mindazokat, akik érdemben beszámolhattak falujuk, városuk, környékük honismeretének helyzetéről. Célunk az volt, hogy - talán most először - a szó szoros és átvitt értelmében is lássuk egymást, képet kaphassunk Nógrád honismeretének egészéről, hogy megérlelődhessen végre az összefogás gondolata.

A több mint egy évtizede működő Nagy Iván Történeti Kör szelleméhez igazodva az Ipolyon inneni és túli, ám ezúttal nemcsak a társadalomtudományok iránt érdeklődő, hanem annál tágabb kört (helytörténészeket, tanítókat, tanárokat, gyűjtőket stb.) igyekeztünk kapcsolatteremtésre bírni.

Dr. Szomszéd András (Bátonyterenye-Kisterenye) felvezetése után először a határon túliak beszámolói hangzottak el (Csáky Károly - Ipolyság, Böszörményi István - Fülek), majd a tulajdonképpeni ötletgazda, Kovalcsik András (Balassagyarmat), végül Galcsik Zsolt kollégánk (Szécsény) és Kriston Péter alpolgármester úr (Pásztó) előadásait hallgattuk meg. (A rétsági és a salgótarjáni beszámolók ezúttal - a felkért hozzászólókon kívül álló okokból - sajnos elmaradtak.) A nap végén a hallgatóság is elmondhatta véleményét, és a jelenlévők feliratkozhattak a majdani megyei honismereti kör potenciális tagjainak névsorára.

Miután az első - igen fontos - lépéseket megtettük, bizakodással tekintünk a jövőbe, és érdeklődve várjuk mindazok jelentkezését, észrevételeit, akik a kezdeményezés részesei kívánnak lenni. Véleményükkel keressenek bennünket az alábbi e-mail címen: starjan@nogradarchiv.hu. Kovalcsik András gondolatébresztő levelét itt olvashatják.