Horpács

Szoboravató

Újabb szobor a kúria előtt – Horpács

Különleges napot ünnepeltek a Mikszáth-kúria kertjében október 27-én. Molnár Zoltán polgármester, a helyi Fundus Közalapítvány és a község önkormányzata ugyanis ezen a napon leplezte le ifj. Szabó István alkotását: Nagy Iván mellszobrát.

– Mikszáth Kálmán és Mauks Ilona szobra után újra egy nagyszerű szobrászművész alkotását láthatjuk ezentúl a kúria előtt – mondta ünnepi beszédében a polgármester, majd hozzátette: – ha Nagy Iván, aki egykor a település bírója volt, lenéz ránk, akkor elégedett lehet a kicsiny, de fejlődő községgel.

– Ez a szobor hirdeti, hogy nem feledjük azt, aki közülünk a legmagasabb bércekre jutott a davosi hegyekben, hogy élete utolsó harmadán visszatérjen lankáinkra, ide ebbe a parányi, horpácsi csodavilágba – fogalmazott a rendezvényen Tyekvicska Árpád, a Nógrád Megyei Levéltár igazgatója, akinek ünnepi beszédéből megismerhettük Nagy Iván életének fontosabb eseményeit, így a történész gondolkodásmódját, munkáját, tevékenységét és családját.

Tyekvicska Árpád elmondta: Nagy Iván az elveszett harmóniát keresve telepedett le Horpácson és bár teste a község temetőjében nyugszik, szelleme köztünk él. A megnyitóbeszédeket követően Gere László, a Fundus Közalapítvány elnöke és Kiss Tamás támogató leleplezték a szobrot, mely előtt a jelenlévők koszorúkkal fejezték ki tiszteletüket.

Az avatás után a helyi faluházban Németh Árpád festőművész, a kötet illusztrátora Kálmán-nap alkalmából bemutatta Mikszáth Kálmán A százegyedik asszony című könyvét. Majd a salgótarjáni születésű R. Várkonyi Ágnest, a Magyar Tudományos Akadémia tagját, az ELTE BTK Középkori és Koraújkori Magyar Történeti Tanszék emeritus professzorát köszöntötték a jelenlévők.HÍRADÁSOK A SZOBORAVATÓRÓL


radiofocus.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=4700&Itemid=1

www.nogradmegyeihirlap.hu/nyomtatas.php?d=2007-10-29&c=638012