A Nógrád Megyei Levéltár rendezvénye

Börtön és Levéltár a Múzeumok Éjszakáján

A Nógrád Megyei Levéltár és a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, kapcsolódva a Múzeumok Éjszakája idei rendezvénysorozatához, 2009. június 20-án nem mindennapi programot szervez az Eu-rópa-szerte párját ritkító gyarmati börtönépületében. Rendezvényünk, melyre ezúton tisztelettel meghívjuk Önt, az alábbi programokat kínálja:

A balassagyarmati Madách Filmszínház aznapi repertoárján szerepel Gazdag Gyula 1989-ben készült filmje, a Túsztörténetet, amely a városban történteket dolgozza fel: 1973-ban a téli szünetről a kollégi-umba visszatérő diáklányokat két fegyveres ejtette túszul. A hatóságok több megoldási variációt is kigondoltak, végül a hatodik napon az idősebb fiúval mesterlövész végzett, a fiatalabbat pedig elfogták és 15 évre ítélték. Az ügy aktáit levéltárunk őrzi, amelyeket a vetítés helyszínén kiállítunk, illetve be-mutatunk, Szederjesi Cecília levéltáros segítségével. Előadások és vetítések: 16 és 19 óra-kor.

A mozi elől 15 és 21 óra között félóránként rabszállító autó („rabomobil”) indul, mely az érdek-lődőket, csoportonként, a börtön udvarára, a börtönkápolna egykori harangjához szállítja. A vendé-geknek a rabomobil indulása előtt minimum fél órával a mozi információs pultjánál kell jelentkez-niük, a börtönbe való belépés előkészítése miatt! A börtön területére szúró-vágó eszköz, lő-fegyver, kép- és hangfelvétel készítésére alkalmas eszköz nem vihető be! A belépéshez a személyi okmányok felmutatása szükséges.

A program első állomása az épület alsó szintjén berendezett cellaenteriőr, mely a 19. század első felét (a börtön építésének korát), azon belül a betyárvilágot idézi fel. Végh József bemutatja a híres helyi betyár, Sisa Pista történetét, majd Pál István dudás nótáját hallhatják Sisa Pistáról, és egy róla szóló mesét Bartus Józsefné herencsényi mesemondó előadásában, felvételről.

A börtön udvarán állt egykor az akasztófa, melyet - erre az egyetlen napra - eredeti helyére állítunk vissza. Képek, dokumentumok segítségével igyekszünk megidézni az olykor ártatlan kivégzettek utolsó útját.

Az emeletre menet a büntetés végrehajtás történetét mutatjuk be néhány tárló segítségével.

A volt börtönkönyvtár napjainkban kapja vissza eredeti kápolna funkcióját. Az üres téren látogatóink megpihenhetnek, illetve megtekinthetik kiállításunk elemeit, meghallgathatják kapcsolódó előadásain-kat a börtön építéséről, illetve szemlélhetik a büntetőügyek aktáinak legérdekesebb darabjait. Kiállí-tunk rabmunkákat, képes összeállítást adunk a börtönök világáról, az elítéltek életéről, s megszólal az épület egyik lakója, hogy bemutassa nekünk a kápolna felújítás munkálatait.

Továbbmenve egy körfolyosón haladunk végig, ahol csak az ajtók és falak választanak el bennünket a „másik világtól”, amelyben az elítéltek élnek.

Az udvarra érve megnyithatjuk pénztárcánkat: lehetőségünk lesz a helyhez illő díszletek előtt emlékfo-tó vagy „börtöntetkó” készíttetésére, rabmunkát vásárolhatunk, vagy a keserű emlékeket megédesítve elfogyaszthatjuk a Jagyutt cukrászat alkalmi süteményét, a börtönszeletet.

S végül (de nem utolsó sorban), a személyre szóló ellátott elbocsátó lappal szabadon távozhatunk!

A belépőjegy ára 250 Ft, családi jegy (2 felnőtt 2 gyermek) 700 Ft.

A jegyek előzetesen megvásárolhatók 2009. június 11-től a MADÁCH MOZI pénztárában (Tel.: 35/315-405). A programon csak limitált számú látogató vehet részt, a jegyvétel sorrendjé-ben!

A rendezvényről felvilágosítás kérhető a Balassagyarmati Levéltárban (Hétvezér u. 26. Tel.: 35/300-745). A részletesebb program itt olvasható: www.nogradarchiv.hu és www.gyarmatbv.axelero.net

Programunk után meglátogathatja a PALÓC MÚZEUM rendezvényeit! 10 órától délig gyermekfoglalkozások: magkép, bábú és szalmalovacska. 14, 15 és 16 órakor rendhagyó tárlatvezetés a múzeum állandó kiállításaiban. 17 órakor kezdődik az éjszaka. Óránként induló programok: Éjszaka a padláson, kalandozás a Palóc Múzeum padlásán; Lámpással a Palóc Házba, hangulatvilágítás melletti lámpás tárlatvezetés. Folyamatosan: népviseletbe öltözés lehetősége és fotózása, a múzeum előtti mulatozás. 22 órakor tűzugrás a Palóc Múzeum előtt.

A levéltári program támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Madách Filmszínház, Tarnamérai Rendőrmúzeum egyházasgergei kiállítása, Egyed Rezső polgármester (Egyházasgerge), Dr. Francsics Ottó, Dr. Gulyás István, Orchi-dea Cukrászda, Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön, Váci Fegyház és Börtön, Palóc Múzeum, Kubinyi Ferenc Múzeum, Kiskun Múzeum, Trianon Múzeum, Társadalmi Visszailleszkedést Segítő Egyesület